Történelem

Izrael Földje (Eretz Yisrael) a zsidó nép szülőhazája. Itt játszódott a nemzet hosszú történelmének jelentős része, itt alakult ki a kulturális, vallási és nemzeti identitás, a fizikai jelenlétet az évszázadok során itt tartották fenn, még akkor is, amikor a többséget száműzetésbe kényszerítették. Ebből a Biblia kétezer évet ír le. A szétszóródás hosszú évei alatt a zsidó nép soha nem szakította meg kapcsolatát ezzel a földdel, soha nem feledkezett meg róla. 1948-ban Izrael államának megalapításával újra megszületett a 2000 éve elvesztett zsidó függetlenség.

A bibliai Izrael története elérhető PDF formátumban is.

Az Izraeli állam

Az Izraeli Állam megalakulását kijelentő és a nemzet alapelveit meghatározó nyilatkozatot 1948. május 14- én írták alá a Nemzeti Tanács tagjai, amely az ország zsidó közösségét, illetve külföldön a cionista mozgalmat képviselte. A nyilatkozat tartalmazza továbbá – a bibliai próféták víziója szerint – Izrael újjászületésének történelmi szükségszerűségeit, a szabadságon, igazságosságon
és békén alapuló demokratikus zsidó állam alapelveit, illetve felhívást tesz a teljes régió érdekeit szolgáló békés kapcsolatokra az arab szomszédokkal.

Alig huszonnégy órával a függetlenség kikiáltását követően,  Egyiptom, Jordánia, Szíria, Libanon és Irak hadseregei megtámadták az országot, ami arra kényszerítette Izraelt, hogy megvédje ősi hazájában újra megszerzett szuverenitását. A később Izrael Függetlenségi Háborúja néven elhíresült küzdelemben az újonnan alakult, szegényesen felszerelt Izraeli Védelmi Erők (IDF) közel 15 hónapon át tartó heves harcok közepette verték vissza a támadókat. Több mint hatezer izraeli – az ország akkori zsidó lakosságának majdnem egy százaléka – vesztette életét a háborúban. 1949 első hónapjaiban közvetlen tárgyalások zajlottak Izrael és a támadó országok között (Irak kivételével, amely visszautasította az Izraellel folytatott tárgyalásokat) az ENSZ védnöksége alatt, amelynek eredményeként megkötötték a harcok végén kialakult helyzetet tükröző tűzszüneti megállapodást. Ennek  értelmében a Parti-síkság, Galilea és a Negev teljes területe izraeli terület lett, Júdea és Szamaria (Ciszjordánia) Jordánia, a Gázai övezet pedig Egyiptom fennhatósága alá került. Jeruzsálem városát felosztották; Jordánia ellenőrizte a keleti részt, beleértve az Óvárost, Izrael pedig a nyugati zónát. 

Politikai felépítése

Izrael parlamentáris demokrácia törvényhozói, végrehajtói és bírói hatalmi ágakkal. Intézményei az elnökség, a Knesszet (parlament), a kormány (miniszterek kabinetje) és a bíróság. A rendszer a hatalommegosztás alapelvére épül, ahol a végrehajtó hatalom (a kormány) a törvényhozói hatalom (a Knesszet) felé tartozik elszámolással, a bírói hatalomönállóságát pedig törvény biztosítja.

Az ország

Izrael kicsi, keskeny, félsivatagos ország a Földközi-tenger délkeleti partvonalán. Mintegy 35 évszázaddal ezelőtt jelent meg a történelem porondján, amikor a zsidó nép felhagyott nomád életmódjával, letelepedett ezen a földön, és nemzetté vált. Az évek során sokféleképpen nevezték ezt a földet – Eretz Ysrael (Izrael földje), Sion (Jeruzsálem egyik hegye, mind a várost, mind Izrael egész földjét jelentette), illetve Palesztina, mely utóbbi Filisztia nevéből ered, amelyet a rómaiak használtak elsőként. Nevezték még Ígéret Földjének és Szentföldnek is, hogy csak néhányat említsünk. A legtöbb izraeli számára ma azonban egyszerűen Ha’aretz – „az ország”. Ma már  több mint 9 millióan élnek Izraelben. Az országot sokféle életstílus jellemzi, a vallásos, a világi, a modern, a hagyományos, a városi és a vidéki.

Földrajzát illetően, Izrael Államának területe 22 072 km2, amelyből 21 643 km2 szárazföld. Izrael kb. 470 km hosszú, maximális szélessége pedig 135 km. Az országot északon Libanon, északkeleten Szíria, keleten Jordánia, délnyugaton Egyiptom, nyugaton a Földközi-tenger határolja. Izrael földrajzilag négy régióra osztható: három párhuzamosan elhelyezkedő észak-dél irányú sávra és
a déli felén található, főként száraz zónára.

Izrael éghajlata a mérsékelttől a trópusiig terjed, rengeteg napsütéssel. Két uralkodó évszak jellemzi: az esős téli időszak novembertől májusig, valamint a száraz nyári időszak az év másik felében. Viszonylag erős esőzések jellemzők az ország északi és középső részein, már sokkal kevesebb a Negev területén, és szinte elhanyagolható mennyiségben a déli vidékeken. Regionális eltérések mutatkoznak a tengerpart mentén, ahol csapadékosabb nyár és enyhébb tél a jellemző, míg a belső hegyvidékeken (beleértve Jeruzsálemet is) száraz a nyár és mérsékelten hideg a tél. Forró nyár és kellemes tél uralkodik a Jordán völgyében, míg egész évben félsivatagi körülmények vannak a Negevben. Az időjárási szélsőségek között megtalálható a téli hóesés a magasabb területeken, és a rendszeresen visszatérő fojtó, forró száraz szél, ami rendkívüli hőséget teremt különösen tavasszal és ősszel.

Izrael lakossága rendkívül sokszínű, különböző etnikai, vallási, kulturális és társadalmi háttérrel rendelkező népességnek
ad otthont. Ez az ősi gyökerekkel rendelkező új társadalom manapság is keveredik és változik.  A 72. függetlenség napja előestéjén Izrael lakosságát 9,19 millióra becsülték. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 
6,806 millió zsidó van az országban, akik a lakosság 74%-át alkotják, 1,93 millió arab (21%), és 454 000 “egyéb” (5%). 

Az állam megalakulásakor Izrael lakossága 806 000 ember volt. Az államalapítás óta 3,3 millió bevándorló érkezett. 2030-ra Izrael lakossága várhatóan 11,1 millió lesz, 2040-re pedig 13,2 millió, és Izrael függetlenségének századik évfordulójára, 2048-ra várhatóan 15,2 millió lesz az ország lakossága.

Forrás: izraelinfo.com

 

 

Kultúra

Izrael régi-új ország, kis méretű, de sokszínű népességével kulturális szempontból annál aktívabb. Négyezer év zsidó hagyomány, több mint egy évszázadnyi cionizmus és több mint fél évszázadnyi modern állami történelem: ezek mind egy olyan kultúra részei, amely önmagában is egyedülálló. Egy olyan kultúra, amely megőrizte hetven különböző közösség egyediségét. A túlnyomó többségében bevándorlói társadalommal Izrael különböző kulturális és szociális hatásokat olvasztott össze kreatív kifejeződésében, a hagyományok és az innováció vegyítésével az izraeli partikularizmus és univerzalizmus között keresi az utat.
A kulturális identitás állandó keresése a legkülönfélébb művészeti formákban fejeződik ki, megnyilvánulását a mindennapi élet részeként sokan értékelik és szeretik.

15 érdekes tény Izraelről

1. Izraelben található Földünk legmélyebben fekvő szárazföldi pontja. A Holt-tenger a tenger szintje alatt kb. 420 méterrel fekszik. A víz sótartalmának és sűrűségének köszönhetően azonban ennél lejjebb már valójában nem süllyedhetünk…

2. A Motorola Israel R&D cég izraeli mérnökei fejlesztették ki azt a mobiltelefon-technológiát, amely lehetővé tette a maroktelefonok gyártását, enélkül máig kisbőrönd nagyságú mobiltelefonokat használnánk.

3. Izrael az egyetlen ország, ahol a postai bélyeg ragasztója kóser. Mindenki tiszta lelkiismerettel nyalhat…

4. Izrael állam területén több ezer régészeti lelőhely található, csak Jeruzsálemben 2000 van belőle. A régészkedés nem csak kellemes időtöltés, de ki tudja, talán még egy felbecsülhetetlen értékű kincsre is bukkanhatunk.

5.Izraelben a legmagasabb az egy főre jutó múzeumok száma. Ez a Tel-avivi Képzőművészeti Múzeum új szárnya.

6. A Vörös-tenger partján fekvő Eilat kikötővárosa szabadkereskedelmi övezet, minden termék és szolgáltatás áfa-mentes.

7. Izraelben legmagasabb az egy főre eső komolyzenei zenekarok száma. Állítólag a komolyzene hallgatása növeli az IQ-szintet, amely talán több, e listán szereplő adatot is megmagyaráz…

8. Izraelben található a legtöbb egy főre vetített startup vállalkozás, ezért az országot néha startup nemzetnek is becézik.

9. A Római Birodalom második legnagyobb fürdőkomplexumát Izrael területén építették. A 2000 éves Hamat Gader-i fürdőbe látogatók ókori stílusban élvezhetik a fürdőzés gyönyöreit.

10. Izrael tengerpartja mentén 137 strand található. Mivel a napsütéses napok száma egy évben 318, a tenger, a szörfözés és a – homokon, háló nélkül játszott – strandtenisz (matkot) szerelmeseinek Izrael maga a paradicsom.

11. A koktélparadicsom is izraeli találmány.

12. Izraelben, Jaffón működik a világ egyetlen olyan színházi társulata, amelynek minden tagja vak, illetve süketnéma. Előadásaik előtt a látogatók egy olyan étteremben kezdik az estét, ahol teljes sötétségben fogyasztják el a vak pincérek által felkínált menüt.

13 . Izraelben fejlesztették ki a közösségi elven működő navigációs szoftvert, a Waze mobil alkalmazást.

14 . Izraelben a legmagasabb a diplomások száma a lakosság körében. A Weizmann Intézet a „The Science” magazin szerint a legjobb egyetem a világon, ahol egy természettudós kutatást végezhet.

15 . Izraelnek annyira változatos a domborzata, hogy területén egy egész kontinensnyi toposzféra található: van sivatag (amely az ország közel 60 százaléka), mediterrán és szubtrópusi táj, valamint több száz méteres hegyvonulatok.