A Janusz Korczak I. Matykó király című meséje alapján íródott Gyerekország című előadás szereplői a Lakatos Menyhért Józsefvárosi Általános Művelődési Központ növendékei, a projekt megálmodója és a december 13-án, a Bálint Házban bemutatásra kerülő darab rendező-dramaturgja Trojan Tünde, aki egyben a több hónapon át tartó drámapedagógiai-színjátszó foglalkozások vezetője is.

Épp száz éve annak, hogy a XX. század első, és máig egyik legjelentősebb gyermekjogi aktivistája, Janusz Korczak megalapította a híres varsói Árvaházat (Dom Sierot), és hetven éve, hogy a zsidó származású lengyel orvos, gondolkodó, számos jelentős pedagógiai munka szerzője, árvaházának kis lakóival együtt mártírhalált  halt a treblinkai német megsemmisítő táborban. Janusz Korczak halálának hetvenedik évfordulója alkalmából a lengyel parlament kulturális bizottsága Marek Michalak gyermekjogi biztos kezdeményezése nyomán a 2012-es évet Janusz Korczak emlékévnek nyilvánította. Az évforduló kezdeményezője Marek Michalak a Lengyel Köztársaság gyermekjogi biztosa. Az emlékév célja, hogy Janusz Korczak szellemi örökségének aktualitását, gondolatainak, és gyakorlati munkásságának alkalmazhatóságát mutassa be főként a jelenkor multikulturális társadalma által állított kihívások tükrében. Magyarországon őszi-téli programsorozattal, szakmai konferenciákkal, előadásokkal, tematikus nappal, filmvetítéssel emlékeztünk a lengyel orvos, pedagógus alakjára.

A Korczak-évforduló azonban nem lenne teljes gyermekprogram nélkül. A Janusz Korczak I. Matykó király című meséje alapján íródott Gyerekország című előadás szereplői a Lakatos Menyhért Józsefvárosi Általános Művelődési Központ növendékei, a projekt megálmodója és a december 13-án, a Bálint Házban bemutatásra kerülő darab rendező-dramaturgja Trojan Tünde, aki egyben a több hónapon át tartó drámapedagógiai-színjátszó foglalkozások vezetője is. A darab megvalósításában Sikó Dóra segédkezett.

A projekt egy hosszú munkafolyamat eredményeként valósult meg. S hogy miféle kísérletről van is szó: amatőr diákszínház vagy drámapedagógiai foglalkozás, esetleg csoportterápia? A munkafolyamat során a diákoknak nemcsak magával a színházi helyzettel, a korczaki szöveg értelmezésével, a szerepjátszással kellett megbírkózniuk, hanem a közösségi munka kapcsán felmerülő kihívásokkal: az egymással szembeni tolerancia  a kitárulkozás és az önkifejezés nehézségeivel.

_mg_8871_ver_1

Trojan Tünde előszava:

 Gyerekország – Korczak Matykó király című meséje alapján

A 2010-ben a Cinka Panna Cigányszínházzal közösen sikerült megrendeznem a I. Matykó király színházi adaptációját, mely magyarországi ősbemutatónak számított.  A bemutatóra 2010 decemberében került sor. A fővédnökséget Roman Kowalski nagykövet úr vállalta el és a bemutatóra eljött Makray Katalin asszony, a köztársasági elnök felesége és Simon Mária, a Magyar Pedagógiai Társaság Korczak-munkacsoportjának vezetője és mindannyian mondtak néhány szót az előadás előtt. A bemutató igazán nagy siker volt, tele volt gyerekekkel a nézőtér és időnként a színpad is.

Tulajdonképpen már akkor megfogalmazódott bennem, hogy jó lenne csak gyerekekkel dolgozni és színpadra vinni a Matykó király meseregénynek azt a részletét, amelyben a gyerekek veszik át a hatalmat.

A „gyerekbirodalom” megvalósítására éppen ebben az évben kínálkozik a lehetőség, tekintettel arra, hogy ezt az évet hivatalosan is Korczak évvé nyilvánították. A színházi projekt lényege, hogy egy olyan iskolában jön létre, ahol hátrányos helyzetű gyerekek tanulnak és rajtuk keresztül bemutatásra kerülhet mindaz, amit Korczak fontosnak tartott. Ne felejtsük el, hogy valószínűleg Korczak volt az a pedagógus, aki mind a mai napig a legpontosabban fogalmazta meg a gyermekjogokat. A Matykó királyban Korczak, az író görbetükröt tart a mindenkori társadalom elé, bemutatja, hogy mit tennének, tehetnének a gyerekek, ha erre meglenne a lehetőségük. Úgy gondolom, hogy ez a projekt nem csupán Korczakot hozza emberközelbe, hanem azt is megmutatja a gyerekeknek, hogy ők mit tehetnek környezetük jobbá tétele érdekében. Fontosnak tartom, hogy mindez éppen a Lakatos Menyhért iskolában kerül megvalósításra, ahol hasonlóan Korczak neveltjeihez igen nehéz sorsú gyerekek tanulnak. A projektben körülbelül 10 (8-14 év közötti) gyermek vesz részt, többségükben a Lakatos Menyhért iskola növendékei.

A projekt támogatói:

Lengyel Intézet
Lakatos Menyhért Józsefvárosi Általános Művelődési Központ
Magyar Pedagógiai Társaság – Korczak-munkacsoport
Magyar Pedagógiai Társaság Interkulturális Pedagógiai Szakosztálya
II. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat
Médiatámogató: Magyar Rádió Nemzetiségi Szerkesztősége

A projektben részt vesznek a Lakatos Menyhért Józsefvárosi Általános Művelődési Központ növendékei

Trojan Tünde, a Gyerekország rendező-dramaturgja, a projekt kitalálója
Sikó Dóra, a Gyerekország asszisztense

Vissza a hírekhez >>

Komment hozzáadása