2021.09.15-én nyitottuk meg Dombóváron a Szenes Hanna 100 című kiállításunkat, mely egészen 2021.09.29-ig elérhető és megtekinthető lesz az Emlékházban.

Az UNESCO, mint az Egyesült Nemzetek Szervezetének Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezte minden évben összeállítja az évfordulós naptárakat, az ebben szereplő személyekről minden tagállamban megemlékeznek. Idén két magyar személy is bekerült ebbe a naptárba : Cziffra György (Magyar Örökség díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész) és Szenes Hanna (magyar költő, izraeli nemzeti hős). A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület az idei évben, a Költészet Napján indította el azt a program sorozatot, amelyik egész éven át segíti, hogy minél többen találkozzanak Szenes Hanna műveivel. Szenes Hanna emlékének tiszteletére A MAZSÖK (Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány) életre hívott egy eseménysorozatot, az emlékév hivatalos megnyitó ünnepsége július 22-én este volt a Magyar Honvédség Művelődési Házában, a Stefánia palotában. Az emlékév keretein belül Szenes Hanna 100 címmel egy installációs vándorkiállítás készült, amelyet országszerte bemutatnak a megemlékezések helyszínén, iskolákban, művelődési házakban, így került el hozzánk is.

Szenes Hannának több szálon futó dombóvári vonatkozása is van, rengeteget járt ide nyaralni a rokonaihoz a harmincas évei közepén. A másik ami Dobóvárhoz köthető, hogy Pataki Feri bácsinak (fejszámoló művész) nagy szerelme volt, viszont miután Hanna Palesztinába került, Feri bácsi pedig Budapestre majd a Szovjetunióba, soha többet nem látták egymást. Amiért számunkra még különlegesebb a helyszín miatt is, hogy Hanna a most a kiállításnak helyszínt adó Dr. Riesz József Emlékházban is sokszor megfordult, és fejlesztette angol nyelvtudását.

A megnyitónak és kiállításnak is hamar híre ment, különböző hírportálokon is megjelentünk már.

https://mediaklikk.hu/kulturalis-hirado-videok/video/2021/09/15/m5-hirado-2021-szeptember-15 (13:20 -tól látható)

https://24.hu/kultura/2021/09/14/szenes-hanna-izrael-nemzeti-hos-dombovar-kiallitas-nyilik/

https://index.hu/kultur/2021/09/20/izrael-cionizmus-szenes-hanna-fasizmus-dombovar/?fbclid=IwAR339GF8H7pZTpoq3epyKj7wXuH4vholVN6KW_VE4SmYv4I0IqmlpDhejo8

Íme egy kis ízelítő a kiállítás megnyitóról képekben is:

Szeretettel várunk mindenkit, aki szívesen megnézné a kiállítást, amely előzetes egyeztetés alapján lehetséges email címen: info@dizma.hu vagy a következő telefonszámon: +36 30 290 8400

Komment hozzáadása